waard
Is een huis met een zwembad meer waard?
22 oktober 2017
zwembad schoon

Hoe houd je een zwembad schoon?

Als u een zwembad heeft in uw tuin wilt u natuurlijk altijd schoon en vers water hebben, zodat u er elk moment met een gerust hart in kan duiken. Een schoon zwembad is niet alleen belangrijk voor uw eigen gezondheid maar voorkomt ook schade aan het zwembad. Vaak wordt het schoonhouden van het zwembad onderschat. Daarom hebben wij voor u een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Positie van uw zwembad
Ten eerste is het belangrijk om na te denken over de positie van uw zwembad. Natuurlijk omdat een Naturalis zwembad niet zo in één keer te verplaatsen is maar ook om het feit dat er bladeren en andere rotzooi in kunnen waaien. Plaats uw zwembad bijvoorbeeld niet onder, of dicht in de buurt van, een boom. Alles wat de boom dan namelijk loslaat komt in uw zwembad terecht. Probeer dus een plek te vinden waar het zwembad zo ”vrij” mogelijk staat. Daardoor vangt het zwembad ook meer zon, waardoor de temperatuur van het zwembadwater ook wat aangenamer wordt.

2. Zuiver water
Als het zwembad geplaatst is is het belangrijk om schoon water in uw zwembad te stoppen. Het is altijd het veiligst om daardoor leidingwater te gebruiken. Bronwater of grondwater kunnen namelijk mineralen en andere stoffen bevatten die niet goed zijn voor uw gezondheid. Daarnaast kunnen deze stoffen of mineralen de kleur van het water aanpassen wanneer het in aanraking komt met chloor.

3. Dek het zwembad af met een zeil
Dek het zwembad af met een zeil als u het zwembad niet gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld d.m.v. een net die u over het zwembad heen spant. Een net vangt alle takken, bladeren en (grote) beestjes op die erin vallen. Als u het zwembad een lange tijd niet gaat gebruiken, of u wilt dat er helemaal niks in het zwembad valt, dan kunt u er een zeil overheen plaatsen. 

4. Laat de pomp draaien
Water moet circuleren. Dit zodat het gefilterd wordt en zodat de chemicaliën goed in het water opgenomen worden. Met onze pomp zal het ongeveer 4 uur duren voordat al het zwembadwater door het filter is gegaan. Wilt u het zwembad echt goed schoonhouden dan raden wij aan het zwembadwater per dag minimaal 2x rond te pompen (8 uur).

5. Meet het zwembadwater regelmatig
Om het water schoon te houden is het belangrijk om het regelmatig te testen. Wij raden aan om dit minimaal 1x per week te doen, vooral in periodes waarin u het zwembad vaak gebruikt. Het is daarbij belangrijk om te letten op waardes als:

– Alkaliteit: waardes tussen de 100 en 150 ppm zijn perfect.
– PH-waarde: waardes tussen de 7 en 7,4 zijn perfect.
– Chloor: waardes tussen de 1 en 2 ppm zijn perfect.

U kunt deze waardes meten met een handmatig meetsysteem of een meetsysteem zoals de PoolLab. Deze meet alle bovenstaande waarden met ook o.a. de temperatuur en geeft u al die waardes door op uw telefoon (via een app).

6. Gebruik een robot
Gebruik een robot om alle kleine beestjes en zand uit het zwembad te halen. U kunt een schoonmaakarm aanschaffen of een robot die u loslaat in het zwembad. Hierdoor bent u verzekerd van een 100% schoon zwembad.


Vond u dit een interessant artikel? Laat gerust een reactie achter!

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Bekijk ons aanbod of neem contact op.

1 Comment

  1. Amy schreef:

    Heel handige tips over hoe je jouw zwembad schoon kan houden! Ik ga deze zeker meenemen bij het onderhoud van mijn eigen zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *